joi, 15 iulie 2010

De ce moartea Madalinei Manole nu este nici "curajoasa" dar nici "lasa"?


Mii de comentarii au aparut astazi pe site-urile care au scris despre moartea Madalinei Manole. Unii au apreciat “curajul” de a face un astfel de gest, altii au acuzat “egoismul si lasitatea” celei care a murit prin suicid. Dar a vorbi despre “curaj” sau despre “lasitate” intr-o astfel de situatie este o mare greseala. Suicidul reprezinta statia finala si tragica a unei boli numite depresie majora, care apare datorita unui dezechilibru neurohormonal la nivelul creierului. Despre cei care mor de cancer nu se poate vorbi in termeni de “curaj”/”lasitate”. Este valabil si pentru cei care mor prin suicid. O depresie majora neglijata sau netratata poate duce, in timp, la tentative de suicid. Din nefericire, astfel de tentative sunt adeseori fatale. Nu se poate vorbi nici despre un gest curajos, dar nici despre unul egoist. Persistenta folosirii acestor termeni demonstreaza absenta informarii si lipsa de respect pentru cel care si-a luat viata.

Suicidul nu este niciodata rezultatul unui singur factor sau al unei serii de evenimente nefericite si nici o

modalitate prin care sa faci fata unor probleme personale. Criza economica sau problemele sentimentale ne afecteaza deopotriva pe toti, dar mai mult pe cei vulnerabili, cum este cazul persoanelor care sufera de depresie. Dar nu criza economica sau dezamagirea in dragoste sunt cauza suicidului, ci depresia nediagnosticata sau tratata fara succes.
Depresia si comportamentul suicidar sunt frecvent asociate. Depresia este o boala tratabila, iar suicidul poate fi prevenit. Restul articolului pe: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7583267-moartea-madalinei-manole-nu-este-nici-curajoasa-dar-nici-lasa.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu